Oppsummering etter fyrverkeriet 2023/2024

Styret i Ålesund Saluttlag har nå oppsummert gjennomføringen av Ålesund Byfyrverkeri og vurdert veien videre. Vi ser at støtten fra bedrifter og privatpersoner dessverre ikke dekker kostnadene for Byfyrverkeriet i Ålesund, og vi har jobbet hardt for å få inn midlene til å betale for det.

I 2024 vil det ikke bli noen felles oppskyting uten at vi får på plass forhåndsavtaler med større aktører som gjør det forsvarlig å fortsette. Det har vært et stort apparat i sving for å få til et felles fyrverkeri i byen vår, så vi vil samtidig benytte anledningen til å takke de mange frivillige som har stått for logistikk, rigging, kraning, vakthold, opprydning og annet arbeid med oppskytingen - uten dere hadde det ikke vært mulig!

Foto: Anne-Bente Skjellum

Foto: Anne-Bente Skjellum

Fellesfyrverkeriet på nyttårsaften 31. desember 2023

Fellesfyrverkeriet blir skutt opp i Aspevågen ved midnatt og varer ca. 10 minutter, slik at flest mulig av Ålesunds befolkning skal kunne se fyrverkeriet.

NYHET fra Ålesund og Volsdalen Menighet v/Richard von Løwensprung: Like etter at fyrverkeriet er ferdig, vil organist Nikolas Fehr spille satsen «La Rejouissance» fra Händels Feuerwerksmusik fra kirkeklokkene i Ålesund Kirke! Vi håper byens innbyggere vil vente med privat fyrverkeri (og aller helst unngå det helt), slik at flest mulig også kan høre dette – det varer ca. to minutter 😉

Saluttering 8. og 17. mai

Ålesund Saluttlag ønsker å bidra til å markere viktige merkedager. Per i dag salutterer vi på frigjøringsdagen og nasjonaldagen.

Kanonprosjekt i Ålesund

Ålesund Saluttlag jobber med å realisere et spesielt kanonprosjekt i sentrum av Ålesund. I dag er fem nedstøpte kanoner rundt omkring i sentrum av byen. Disse ble sendt fra Trondheim til Ålesund i 1876, men ingen av dem har noen gang blitt avfyrt her formålet var å bruke dem som pullerter til å feste båter i. Kanskje kan vi få dem frem i lyset igjen, slik at de kan brukes til saluttering?

I dag står det en på Molja, to på Brunholmen, en ved saltlageret i enden av Molovegen på Aspøya og en på Skansekaia. Disse er nedstøpt, så det er bare den fremste delen av løpet som stikker opp. Kanonløpene har også en plassering som i dag er ganske langt inn fra kaifronten, noe som i enkelte tilfeller har medført at flere biler og en buss har kjørt på dem og fått skader. Bussen var helt ny og på prøvetur, den fikk skade flere meter fra fronten og bakover, noe som ble ekstremt kostbart – men kanonen fikk ingen skader...

Ålesund sentrum og havnepromenaden er en av få kystbyer som ikke har noen kanoner utstilt og restaurert. Vi tenker derfor at kanonene som er beskrevet ovenfor kan bli nye severdigheter i byen om de blir meislet ut av kaidekket, restaurert og plassert tilbake i monter. Tanken er at de skal tilbake til samme plassen de var nedstøpt, med en plassering som reduserer faren for påkjørsel. Ved restaureringen er planen å bygge nye understell/lavetter i eik og med en flott innglassing håper vi at kanonene kan bli en ny severdighet i sentrum – en på Skansekaia, en på Brunholmen og en ved Stornespiren. Om de blir boret opp, kan de brukes til saluttering ved spesielle anledninger som ved 17. mai og andre merkedager.

Ordet salutt kommer fra det latinske ordet “salutare”, som betyr å hilse. Saluttering er historisk sett en gammel form for å ønske/hilse innseilende skip velkommen. Det ble og brukt om bord på skip for å varsle andre skip om pest og andre sykdommer. Når ukjente skip møttes, salutterte de med løskrutt for å markere at de var vennligsinnede – når de møtte fiender ble det skutt med kuler…

Fra 2007 ble det igjen innført salutteringsplikt på kystfort i Norge, og det salutteres derfor fra de ti nasjonale festningsverkene. Norge har i dag følgende salutteringsdager:

  • Kongens fødselsdag 21. februar

  • Frigjøringsdagen 8. mai

  • Grunnlovsdagen 17. mai

  • Unionsoppløsningen 7. juni

  • Dronningens fødselsdag 4. juli

  • Kronprinsens fødselsdag 20. juli

I første omgang satser vi på saluttering 8. og 17. mai. Vi har dialog med seks personer som har fått sertifikat for saluttering med kanon i sivil sammenheng. I tillegg er de i gang med kurs innen fyrverkeri og pyroteknikk for klasse 4. Dette ser vi som et treårig prosjekt, med finansiering som et spleiselag mellom næringsliv, private, Riksantikvar og resten som dugnad. Ta kontakt om du er interessert i å bidra på en eller annen måte!

Film fra fellesfyrverkeriet

Her kan du se to opptak fra Ålesund Sentrumsforening og Sunnmørsposten fra nyttårsaften 2022/2023!

Fellesfyrverkeriet på nyttårsaften 2022/2023

Fellesfyrverkeriet ble skutt opp i Aspevågen ved midnatt og varte ca. 10 minutter. Lokasjonen er valgt for at flest mulig av Ålesunds befolkning skal kunne se fyrverkeriet.

Saluttering 8. og 17. mai

Ålesund Saluttlag ønsker å bidra til å markere viktige merkedager. Per i dag salutterer vi på frigjøringsdagen og nasjonaldagen.

Ønsker du å bidra til årets fellesfyrverkeri? Vi har opprettet Spleis og Vipps, hvor du enkelt kan gi et bidrag.

Gi et bidrag →